Je eigen duurzame zonne-energie opwekken zonder forse investering

PPM Oost investeert in Solease om het huren van zonnepanelen voor ruim 2.000 Gelderse huizen mogelijk te maken

215062 solease bf3d64 original 1466687863

Voorzien in je eigen duurzame zonne-energie zonder direct duizenden euro’s te hoeven investeren in zonnepanelen. Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) en Solease hebben als doel dit te realiseren voor 2.000 Gelderse particuliere huiseigenaren. Zij kunnen via Solease de zonnepanelen huren. PPM Oost investeert in Solease vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG).

 

Door de investering van PPM Oost kan Solease direct ruim 200 Gelderse huizen voorzien van zonnepanelen. Directeur Marius Prins van PPM Oost hoopt dat meer investeerders dit voorbeeld volgen: “De provincie Gelderland wil de komende jaren flinke stappen vooruit zetten om energieneutraal te worden. Maar de provincie kan het niet alleen. Met de investering in Solease willen we een grootschalige uitrol van zonnepanelen stimuleren én aantonen dat duurzame investeringen ook rendabel kunnen zijn. We nodigen andere, niet overheids gerelateerde investeerders uit om met ons mee te gaan doen.”

 

Solease ontving eerder al investeringen van provinciale energiefondsen uit Limburg, Overijssel en Utrecht. Solease-directeur Pierre Vermeulen: “We zijn blij met de investering van PPM Oost. Dat zorgt er niet alleen voor dat we geld hebben om direct honderden huishoudens van zonnepanelen te voorzien, maar het is ook een signaal naar de markt dat een gerenommeerde partij als PPM Oost vertrouwen in ons heeft. We hopen dat we daardoor ook andere partijen, zoals banken, over de streep kunnen trekken in ons te investeren, zodat we aan uiteindelijk tweeduizend huishoudens zonnepanelen kunnen verhuren.”

 

Eerste gegadigden

De eerste 40 Gelderse gegadigden voor de zonnepanelen hebben zich reeds gemeld. Voor Vermeulen is dat geen verrassing. “We weten dat veel mensen met geschikte daken zonnepanelen willen, maar dat de investering van gemiddeld zo’n 5.000 euro ze weerhoudt om ze ook daadwerkelijk aan te schaffen. Door de zonnepanelen te verhuren, nemen we een grote drempel weg”, zegt Vermeulen.

 

Twee ton CO2-besparing

Solease ontvangt kapitaal voor de financiering van ruim 200 Gelderse huishoudens met gemiddeld veertien zonnepanelen. In potentie kan het project tot 30 TJ duurzame lokale energie opwekken. “En per gezin bespaar je met zonnepanelen jaarlijks zo’n twee ton aan CO2-uitstoot. Over de levensduur van de zonnepanelen kan op deze manier meer dan 100.000 ton CO2 worden bespaard. Dat staat gelijk aan de compensatie van 1 miljard autokilometers”, verduidelijkt Vermeulen.

Prins wijst ook op het snelle duurzame rendement van de investering. “We investeren met geld van de provincie in veel duurzame ontwikkelingen. Sommige van die kansrijke projecten hebben een lange aanloop. Bij Solease wekken we direct duurzame energie op vanaf het moment dat de eerste zonnepanelen op het dak liggen”, vertelt Prins.

 

Geen risico

Volgens Vermeulen, voorheen werkzaam in de autoleasebranche, biedt het huren van zonnepanelen meer voordelen voor huiseigenaren. “De markt van zonnepanelen is vrij ondoorzichtig. Voor consumenten is het lastig het onderscheid te maken tussen goede en slechte merken. Wij weten wél welke zonnepanelen goed zijn, met name omdat wij in eerste instantie zelf de investering doen. En blijkt er toch iets mis, dan ligt het risico ook bij ons. Met het huren van zonnepanelen worden klanten volledig ontzorgd.”

 

Flexibel contract

Klanten betalen gemiddeld een maandelijkse huur van 50 euro. Voor dat bedrag wordt alles verzorgd: van aanschaf en installatie tot monitoring, reparatie en verzekering. De zonnepanelen zorgen direct voor een besparing van 10 tot 20 procent op hun elektriciteitskosten. Het contract is flexibel: klanten kunnen op een later moment alsnog de zonnepanelen kopen. En bij een verhuizing kan het huurcontract gemakkelijk worden overgedragen aan die nieuwe woningeigenaar.

 

Geïnteresseerde huizenbezitters uit Gelderland kunnen zich aanmelden via www.solease.nl.

 

PPM Oost

PPM Oost, het participatiebedrijf van Oost NV, is de regionale durfinvesteerder in Oost-Nederland. Zij stelt de benodigde financiering én haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in High Tech, Life Tech, Cleantech & Energy en investeert tevens in marktfondsen. Naast investeren helpt Oost NV ondernemers met innoveren, internationaliseren en (bedrijfs)infrastructuur.

PPM Oost staat voor actief beheer en coaching: ondernemen voor de maatschappij van de toekomst. Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert PPM Oost in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim 300 miljoen euro. Zo wordt een mooie bijdrage geleverd aan het behalen van regionale, economische, milieu- én werkgelegenheidsdoelstellingen.

 

IEG

Het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) richt zich op de financiering van innovatieve projecten van Gelderse MKB-bedrijven, die hoofdzakelijk actief zijn op de gebieden food, health, energie- en milieutechnologie. IEG is opgericht en gefinancierd door de provincie Gelderland met PPM Oost als fondsmanager.

Download PDF
Download PDF
Over Solease

Solease verhuurt zonnepanelen aan particuliere huiseigenaren en bedrijven middels een ontzorgconcept. Het Solease model werkt met een vast maandbedrag dat naast aanschaf en installatie ook de kosten voor financiering, verzekering en reparatie omvat. Klanten kunnen zo zonder investering en gedoe meteen gegarandeerd duurzame energie produceren met hun eigen dak voor een prijs die meestal lager is dan de huidige elektriciteitskosten. De gemiddelde CO2 besparing voor een klant is 2 ton per jaar wat gelijk staat aan 20.000 autokilometers of de jaaropname van 100 bomen. Zie ook: www.solease.nl.

berichten